Румъния направи крачка напред за довършване на единствената си атомна

...
 
Румъния направи крачка напред за довършване на единствената си атомна
Коментари Харесай

Румъния довършва единствената си АЕЦ “ Черна вода“

 

Румъния направи крачка напред за дотъкмяване на единствената си атомна централа „ Черна вода “, която все още обезпечава към 20 % от енергийния микс на страната, предава Българска телеграфна агенция.

„ Развитието на трети и четвърти блок на АЕЦ „ Черна вода “ е инвестиция, нужна за бъдещето на Румъния “, съобщи през днешния ден министър председателят Николае Чука на церемонията по сключване на съглашението.

Единствената атомна централа на Румъния създава към една пета от електрическата енергия в страната с два реактора CANDU, канадско произвеждане, които бяха пуснати в употреба надлежно през 1996 година и 2007 година Първоначалните проекти за централата са предвиждали четири реактора, в един миг е бил плануван и пети, само че са приключени единствено първите два.

През 2015 година Румъния планираше да построи два спомагателни блока на АЕЦ „ Черна вода “ благодарение на китайски вложители, само че този проект беше зарязан през 2020 година, когато Румъния и Съединени американски щати реализираха съглашение за даване на достъп на Румъния до американски нуклеарни технологии.

Премиерът Николае Чука акцентира, че Румъния продължава да разчита на поддръжката на Съединени американски щати за развиването на програмата си за нуклеарна сила за цивилен цели в сходство с европейската визия за запазване на околната среда и задачите за декарбонизация.

Румъния е първата страна в Европа, която възнамерява да употребява технологията на дребни модулни реактори.

Този план, както и довършването на АЕЦ „ Черна вода “, следва да оказват помощ на Румъния да извърши задачите, с които се е заела за понижаване на излъчванията на газове с парников резултат. Според премиера Николае Чука това ще трансформира Румъния в водач на чистата и безвредна сила.

По данни, показани от министъра на енергетиката Вирджил Попеску, към 60 % от настоящия енергиен микс на Румъния е чиста сила. Делът на нуклеарната сила е 20 %, а останалите 40 %  идват от огромни водноелектрически централи и възобновима сила – вятърна и фотоволтаична. Румъния си е сложила за цел да усили до 2031 година каузи на атомната сила в енергийния си микс до 36 %.

Сред обществените изгоди от плана министър председателят уточни запазването на над 20 000 работни места.

„ Европа и целият свят са загрижени за обезпечаването на налична и екологична сила за жителите и стопанските системи “, означи румънският министър председател и обърна внимание и на европейското финансиране за Румъния в тази тенденция.

 

 

Етикети: АЕЦРумънияЧерна вода
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР